House with swimming pool Savuit


TRANSFORMATION OF A RESIDENTIAL FAMILY HOME AND CREATION OF AN OFFICE AREA IN AN OLD GARAGE AND CONSTRUCTION OF AN INFINITY POOL

LUTRY DISTRICT

Harmonising the building with the surrounding landscape

This project, located in a neighbourhood of individual dwellings, has been completely reorganised by using the generous panorama offered by the site. The idea was to maximise the useful areas and to minimise the adjoining areas, while favouring the night area upstairs and the day area on the ground floor, by creating private areas that allow for family evolution and development.
 
Integration within the site

The integration within this site takes into account the special environment of the plot located in a protected area, in the middle of vineyards right in the heart of Lavaux, overlooking the winemaking town of Savuit and dominating Lake Geneva.
 
The thoroughly contemporary project in a traditional lifted cladding is made up of three levels for the main body, fully given over to living space, and the old garage has been transformed into a professional office space on 3 levels.  
 
The building's aspects have thus been preserved, and these characteristics have been exploited to the maximum in order to make use of the majority of the existing volumetry.
 
Environmental impact

When the old building was demolishedand the new building reconstructed, the criteria for sustainable development were respected.
The management of the demolition was exemplary in terms of the treatment of the various types of waste.
The materials used for the building's redevelopment were chosen in order to limit the environmental impact of these types of construction. Grey energy is taken into account for each material, and an impact evaluation has had an appropriate influence on the choice of these materials.
Priority has been given to insulation that is natural (rockwool) or based on recycled materials.
 
Energy production

Heating is provided by a heat pump using two loops running130 metres deep. Thermal solar panels ensure the supply of domestic hot water and additional heating. 
 
A few figures

The SIA Volume is 1,500 m³.
The total surface area is 500 m² of which 450 m² is habitable.

 

Project completion in pictures

Project completion in pictures

Project completion in pictures